Aromatherapie

 

Aroma, etherische oliën, essentiële oliën, essences, enfleuage, Chakra olie en andere benamingen komen veelvuldig voor als we het hebben over Aromatherapie.
Het betreft allemaal olie welke gewonnen wordt uit zuiver plantaardig materiaal. Dit kunnen zowel bomen, struiken, bladeren als bloemen zijn. De planten worden meestal gewonnen uit die landen waar ze van oudsher groeien. Gemiddeld wordt uit 70 kg. plantmateriaal 2 liter etherische olie gewonnen. 
Even terugkomend op de verschillende benamingen, de manier van het onttrekken van de olie uit het plantmateriaal bepaald de naam die aan de olie wordt gegeven. 
Etherische oliën worden met een stoomdestillatie uit het fijn gehakte plantmateriaal gewonnen. De opbrengst varieert van 0,01% tot 20%. 
Bij voornamelijk de citrusvruchten zoals bergamot, citroen, limoen, mandarijn, sinaasappel, etc.. worden de schillen geperst. Dit vraagt om een ecologische teelt omdat de vrucht niet bespoten mag zijn. Olie gewonnen vanuit persing worden essences genoemd. 
Oliën die enfleurage of essence absolue worden genoemd zijn altijd veel duurder en dit heeft ook met de bereidwijze te maken. Er wordt alleen gewerkt met de blaadjes van bloemen zoals roos, jasmijn, oranjebloesem etc.. Verse blaadjes worden op vet gelegd zodat de olie uit de blaadjes in het vet trekt. Na verwelking worden de blaadjes vervangen, net zolang tot het vet verzadigd is. De etherische olie wordt met alcohol uit de olie gewassen en wat overblijft noemt men enfleurage.